بلاگ

دانستنی های طعم ، عطر و رنگ های خوراکی

آشنایی با ویژگی های اسانس با کیفیت

بیایید قبل از توضیح دادن در مورد ویژگی های اسانس با کیفیت کمی در مورد انواع اسانس صحبت کنیم.

بسیاری از گیاهان رایحه و عطر تولید می کنند. غدد روغنی در گل ها، برگ ها، ریشه ها، پوست درختان، چوب یا دانه ها قرار دارند. فقط تعداد کمی از گیاهان توانایی ترشح این روغن ها را دارند. اسانس ها به چند دسته طبقه بندی می شوند. به طور مثال اسانس های خالص از قسمت مشخصی از گیاه استخراج می شوند. اطلاعات دقیق تر مانند نوع کشت و فرآیند استخراج روغن روی بسته بندی این نوع اسانس ها درج می شوند. این اسانس ها ۱۰۰ درصد طبیعی هستند. نوع دیگر، اسانس های ترکیبی هستند. این اسانس ها از ترکیب روغن های طبیعی تولید شده اند. به طور مثال روغن جوجوبا با روغن اسطوخودوس یک روغن ترکیبی است. جالب است بدانید که برخی اوقات از قسمت های مختلف گیاه برای تولید اسانس با کیفیت استفاده می شود و این اسانس ها هم نوعی اسانس ترکیبی محسوب می شوند و فاقد هر گونه ماده مصنوعی هستند.

اسانس های مصنوعی بوی چوبی یا چمنی دارند و از گیاهی گرفته نمی شود. از این اسانس ها می توان برای خوشبو کردن اتاق استفاده کرد. یکی دیگر از مدل ها، اسانس های عطری هستند که معمولا با عطر های مصنوعی ترکیب می شوند. از آن ها برای خوشبو کردن اتاق استفاده می شود. بیشتر این عطر ها مستقیم از گیاه به دست نمی آیند.

ویژگی های اسانس با کیفیت برای خرید

اسانس ها تمام خواص و فواید گیاهان را در خود دارند. در ادامه ی این مقاله در مورد ویژگی های اسانس با کیفیت صحبت خواهیم کرد. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

  • گیاه: نوع گیاهی که از آن اسانس گرفته می شود در کیفیت نهایی اسانس تاثیر بسیار زیادی دارد. منشا، تنوع، نحوه رشد و بیوتوپ گیاه جزو معیار های تعیین کننده سطح کیفیت اسانس است. به طور مثال ماهیت خاک، تابش آفتاب و آب و هوا جزو عوامل بیوتوپ گیاه هستند که روی کیفیت اسانس تاثیر بسیار زیادی دارد. خشکسالی، بارندگی بیش از اندازه و سایر عوامل می توانند روی رشد گیاه تاثیر منفی بگذارند.
  • روش کشت: زمانی که صحبت از کیفیت اسانس ها می شود، شرایط رشد گیاه تاثیر زیادی روی کیفیت اسانس دارد. یکی از ویژگی هایی که یک اسانس با کیفیت دارد این است که به روش کشاورزی معمولی، گیاه کشت نشده است. روش های کشت ارگانیک و یا بیودینامیک در محیط های بدون آلودگی نسبت به کشاورزی های معمولی کیفیت بهتری دارند. در یک محیط کشت طبیعی و بدون آفت کش، گیاه می تواند یک اسانس ۱۰۰ درصد خالص و طبیعی تولید کند.
  • روش برداشت: روش برداشت روی ویژگی های اسانس با کیفیت تاثیر گذار است. برداشت می تواند در سپیده دم یا هنگام غروب خورشید انجام شود. بسیاری از تولید کنندگان اسانس با کیفیت به این فاکتور توجه دارند.
  • فرآیند تقطیر

هنگامی که قسمت های مختلف گیاه مورد نظر برداشت می شود، قسمت های برداشت شده را تقطیر می کنند. فرآیند تقطیر به چند صورت انجام می شود:

تقطیر با بخار: قدیمی ترین فرآیند تقطیر عبور بخار آب داغ از گیاه است. برگ گیاه از بخار آب داغ عبور می کند و سپس توسط جریان آب سرد خنک و به مایع تبدیل می شود. این تقطیر آهسته صورت می گیرد و بسته به نوع گیاه می تواند چندین ساعت طول بکشد. تقطیر برخی از گیاهان ممکن است ۱۸ ساعت طول بکشد.

پرس سرد: این یک فرآیندی تقطیری است که برای مرکبات ( لیمو، گریپ فروت، پرتقال شیرین و … ) استفاده می شود. این تقطیر با اعمال فرایند انجماد امکان برداشت اسانس در پوست مرکبات را فراهم می کند.

یک اسانس با کیفیت وقتی از مرحله تقطیر عبور می کند نه خواص خود را از دست می دهد و نه مخلوط می شود. مهم است که تقطیر در نزدیکی محل رشد و برداشت گیاه و در فشار کم و دمای پایین انجام شود. گیاهان معطر باید بلافاصله بعد از برداشت تقطیر شوند چون بسیاری از اجزای معطر پس از جمع آوری گیاه به سرعت خراب می شوند.

  • رنگ بطری اسانس: مورد آخر رنگ بطری اسانس است. به طور کلی رنگ بطری باید به گونه ای باشد که مانع اکسید شدن اسانس شود. رنگ های تیره مانند سیاه و آبی برای نگهداری اسانس مناسب هستند. رنگ آبی علاوه بر زیبایی به حفظ اسانس در برابر نور کمک می کند.

چگونه یک اسانس با کیفیت خریداری کنیم؟

برای شناسایی و تایید کیفیت اسانس، برچسب روی آن را می توانید مطالعه کنید. این اطلاعات شامل:

  • نام گیاه
  • نام گیاه شناسی در لاتین
  • ماهیت محصول
  • قسمت: بخشی از گیاه که برای به دست آوردن این بطری اسانس تقطیر شده است ( به طور مثال برگ ها، قسمت های بالای گیاه و غیره )
  • شیمی تایپ یا CT: فهرستی از مولکول های معطر فعال بیوشیمیایی که عمدتا در یک اسانس وجود دارند.
  • گواهینامه ها و شماره پروانه بهداشتی: داشتن گواهینامه های مختلف مانند کشاورزی ارگانیک و … .
  • تاریخ تولید و انقضا
  • محیط کشت گیاه
  • نحوه نگهداری

درباره شرکت

شرکت دانش بنیان طعم و عطر ماگنولیا بزرگترین طراح و تولید کننده انواع طعم دهنده، رنگ خوراکی طبیعی، و چاشنی در ایران می باشد که از سال 1383 فعالیت خود را آغاز نموده است

نخستین مجله علمی «ارزیابی حسی» در ایران:​

معرفی ارزیابی حسی، تکنیک ها و کاربردها ،نقش ارزیابی حسی در صنایع غذایی